Från böna till Coffee Dreams

 

Odling

kaffeskola_odling

 

För att odla kaffe krävs ett varmt klimat och därför odlas kaffe mest i länderna runt ekvatorn. De två vanligaste kaffesorterna är Robusta och Arabica där arabica står för ca 60% av all kaffeproduktion i världen. Vårt kaffe är ett så kallat specialkaffe. Speciellt utvalda arabicabönor av högsta kvalité som rostas långsamt för att på bästa sätt bevara alla aromer. Givetvis är alla våra kaffeblandningar helt ekologiska

Skördning

kaffeskola_skordning

 

Idag finns det maskiner som kan hantera skörden av frukten men trots det plockas de flesta för hand. Varje buske skördas då flera gånger för att man ska kunna ta tillvara på frukten när den är som bäst. Därefter tas frukten vidare till bearbetningsstationerna där bönorna separeras från fruktköttet, varefter de rengörs, torkas och sorteras. Råkaffet levereras därefter vidare till exportföretag som skeppar ut det till olika delar av världen.

Urval

kaffeskola_urval

 

När  frukten är skördad och man har separerat bönan från fruktköttet är det dags att välja bönor. Genom att kombinera flera olika sorter är det lättare att hålla en jämnare kvalitet än om man endast jobbar med en bönsort. Blir det en dålig skörd kan man då oftast ersätta just den bönsorten med en annan utan att kompromissa på kvalitén. Vår expertbarista har under flera månaders tid jobbat med att få fram en blandning som är helt anpassad till våra maskiner

Rostning

kaffeskola_rostning

 

Råkaffet i sig är helt smaklöst, det är under rostningen som det bildas och frigörs ämnen som ger kaffet dess speciella smak och arom. Rostat kaffe innehåller mellan 700-800 aromer och smaker. Vi rostar alla våra bönor i små omgångar i eget rosteri. Varje bönsort trumrostas för sig under längre tid (slowroast) för att kaffet ska nå sin fulla potential.

Förpackning

kaffeskola_forpackning

 

Hanteringen av kaffet är väldigt viktig för att kunna framställa rätt smaker och aromer i det bryggda kaffet. Kaffe är en färsk råvara med lättflyktiga aromer och smaker. Luft och syre är kaffet värsta fiende och kaffet förlorar snabbt smak och karaktär när det kommer i kontakt med luften. Genom att vi rostar kaffet själva kan vi garantera att kaffet som levereras inte är älde än en månad sedan rostningsdatum.

Bryggning

kaffeskola_bryggning

 

För att få ut det bästa av de nyrostade bönorna är maskinen av yttersta vikt. Våra maskiner från Franke är specialinställda för att passa våra noga utvalda bönor. Då många maskiner serverar espressokaffe även som bryggkaffe är vår utrustad med två bönbehållare. En för espressobaserade drycker och en för bryggkaffe.  Därför kan du lita på att ditt kaffeval alltid smakar precis så gott som ett äkta kaffe ska göra.


Faktorer som påverkar kaffets kvalitet

Höjd/Altitud

Högre odlingshöjd ger långsammare mognad och hårdare bönor. Detta resulterar i högre syrlighet och mer arom.

Trädsort

Olika arabica sorter har olika smak. Vanligast är Typica och Bourbon. Det finns därefter ett oändligt antal korsningar och varianter.

Arabica

Arabica är den mest populära kaffearten. Den är mildare i smaken och innehåller mindre koffein. Arabica är mer svårodlat och ger en mindre skörd än Robusta, vilket tillsammans med den godare smaken, har resulterat i att Arabica är den exklusivare av de två kaffesorterna.

Robusta

Robusta används i regel för att späda ut Arabicabönor i billigare blandningar. Smaken är kraftfullare och den innehåller mer koffein än Arabica.

Tid från rostning

Kaffet smakar som bäst de tre första månaderna efter rostning. Efter 3-6 månader är det fortfarande ganska bra. Efter cirka ett år går det att dricka men mycket av smakerna har försvunnit.
Plockning Plockas bären för hand får man endast med de bär som har nått rätt mognad. Maskinplockade kan däremot även innehålla omogna bär.
Separation av fruktkött från bönan Tvättad metod ger renare/syrligare och elegantare smak. Otvättad eller torra metoden ger sötare/fruktigare och naturligare smak

Syre

En öppnad förpackning gör att smakerna försvinner betydligt snabbare. Redan efter en månad har smaken påtagligt försämrats. Öppnad förpackning förseglas efter att man pressat ut så mycket luft som möjligt.

Vatten

Ett bra vattenfilter är nödvändigt för att kaffet ska smaka lika bra oavsett var i landet man bor.

Malning

Kaffet ska malas så nära inpå bryggningen som möjligt.

Mjölk

Mjölken ska alltid vara färsk och kall (ca 4 grader) och skummad mjölk ska ha en temperatur runt 60-65 grader. Varmare mjölk riskerar att ge kaffet en bränd smak.

Rostningsmetod

Vid Slowroast trumrostas alla bönor, en traditionell metod där man under längre tid ca 12-15 min, ger plats för alla aromer och komplexa smaker i kaffet att träda fram. Större rosterier rostar vanligen bönorna i större omgångar under kortare tid. Det ger ett mindre smakrikt kaffe.

kaffe


Kaffelexikon

Coffee beans on burlap sackEspresso

En enkel espresso görs vanligast genom att man doserar ca 7-9 gram espressokaffe som sedan packas lagom hårt, så att ca tre cl vatten pressas igenom kaffet under loppet av ca 20-30 sekunder.

 

Crema

En bra espresso får en gyllenbrun crema på toppen. Creman är kännetecknet för en bra espresso och cremans färg och tjocklek bror på kaffets blandning, rostning och färskhet.

 

 

Ristretto

En ristretto görs på samma sätt som en normal espresso fast med mindre mängd vatten. Man utvinner ca 2 cl e kaffe för en enkel och får på detta vis ett ännu kraftigare, koncentrerat kaffe.

Americano Caffé

Americano kallas det när en enkel eller dubbel espresso späds ut med varmt vatten.

Cappuccino

En enkel eller dubbel espresso som fylls upp med en krämig blandning av mjölk och skum.

Caffe Latte

Varmskummad mjölk med espresso. Om ett glas delas på 10 delar bör proportionerna vara; 2 delar espresso, 7 delar mjölk, 1 del skum.

Latte macchiato

Latte macchiato är ett glas skummad mjölk som toppas med en espresso, till skillnad från Espresso Macchiato är det här mer mjölksmak och mindre kaffesmak. Man kan säga att Latte Macchiato är en svagare Caffe Latte.

Slowrost

Alla bönor trumrostas, en traditionell metod där man under längre tid, ca 12-15 min, ger plats för alla aromer och komplexa smaker i kaffet att träda fram.

Specialkaffe

Specialkaffe är en spårbar, högkvalitativ och välselekterad grön böna med minimalt av defekter – hantverksmässigt rostad för att nå sin fulla smakpotential.